OVER
róman

Ze is eigenzinnig, sociaal, gedisciplineerd, innovatief en creatief. Dat is Róman. Het is bij haar niet de vraag of iets lukt, maar hoe.

 

In 2017 studeerde Róman Noémi Luijks (1993, Utrecht) af van De Acteerschool Rotterdam als maatschappelijk geëngageerd theatermaker. Ze houdt zich bezig met projecten rondom regie, sound & stem, coaching & casting en installaties. Zowel in de vorm als in de inhoud van haar projecten weet Róman eindeloos veel combinaties en verbindingen te maken. Haar werk is gelaagd, maar toch zeer toegankelijk. Als bezoeker wordt je onvermijdelijk geconfronteerd met jezelf én vanuit daar met (een aspect van) de maatschappij en/of iemand anders. Geleidelijk wordt je empathisch vermogen en je fantasie geprikkeld, waardoor je leert over jezelf en de ander.

Wat RÓMAN doet

Roman_Noemi_icoontje_installaties

De eerste keer dat Róman het idee voor een installatie bedacht, werd haar heel stellig verteld dat dit niet ging lukken. Toch hield ze vol en jaren later is haar installatie inmiddels in meerdere vormen en maten, succesvol uitgevoerd. Door de combinatie van beeld(en), geluid, vormen en creativiteit, komen Rómans installaties echt tot leven bij de bezoeker.

STEM & SOUND

Rómans kwaliteiten als stemactrice zijn breed inzetbaar. Van de gedachten van iemand met een psychotische stoornis, tot aan de vrolijke voice over bij een aftermovie van een festivalDe sounddesign van haar installaties maakt ze helemaal zelf. Maar, wie weet zijn er in de toekomst ook luisterboeken met haar stem te verkrijgen!

Regisseren is voor Róman een heel sociale bezigheid. Met haar ervaring als social worker en haar kennis van psychologie en agogie, kan ze mensen goed aanvoelen, inschatten en vervolgens bijsturen. Indien nodig past ze haar werkwijze per persoon en project aan. Met haar persoonlijkheid en eigen maniertjes én door het geven van zelfvertrouwen, weet ze ook mensen zonder acteer achtergrond te regisseren en het spel zo te krijgen hoe zij het wil hebben.
Roman_Noemi_installaties

Hoofdpijn, de eerste video-installatie van Róman, ging over een worsteling met de eigen identiteit en de hoge verwachtingen die we van onszelf hebben. Als bezoeker kom je een lege, holle ruimte binnen, een soort werkplaats, waar een video-installatie staat. Met hoofd ga je door het gat in het doek aan de onderkant van de installatie, waardoor je met je hoofd in de installatie staat. Je bent omringt met video, vier schermen waar van buitenaf beelden op geprojecteerd worden die op elkaar aansluiten en samen één geheel vormen. Boven en onder reflecteert de video op het witte materiaal, waardoor je je volledig in een andere wereld waant.

Op de doeken aan de voorkant ziet de bezoeker scènes en gebeurtenissen verschijnen. Op de doeken aan de zij- en achterkant verschijnen beelden over wat er in zijn/haar hoofd gebeurd bij het zien van deze beelden. Je ziet wat deze persoon denkt over die mensen die op straat lopen, wat ze voelt bij wat ze doet en wat haar bezig houdt gedurende dagelijkse bezigheden. Doordat de beelden zowel voor als achter en naast je te zien zijn, ga je als bezoekers letterlijk mee draaien met de gedachten. Door het doek waar je in bent gekropen raak je net als het personage verstrikt.

Al Rómans installaties zijn geïnspireerd op het brein, het hoofd en de gedachte van iemand. De installaties spelen met je fantasie en maken contact met jezelf en met iemand anders. Naast het project Hoofdpijn, heeft Róman uiteenlopende installaties gebouwd voor de projecten Diagnose Gestoord, De Laatste Druppel en AD(H)D!?. Zo onderzocht de video-installatie ‘Diagnose: Gestoord’ samen met haar bezoekers het gebied tussen mentaal ‘gezond’ en ‘gestoord’ zijn en is AD(H)D!? is een zintuig(over)prikkelende installatie, waarin je als bezoeker een reis maakt door het brein van Sarah, een studente neuropsychologie met AD(H)D. Meer info over al deze installaties vind je op de projectpagina.

Installaties bedenken, uitwerken en regisseren is een van Rómans specialiteiten. Wil je dat ze eens meedenkt over een installatie voor jouw project of wil je meer info? Neem dan even contact op.