PROJECT
AD(H)D!?

Roman_Noemi_achtergrond_ADHD
De zintuigoverprikelende installatie ‘AD(H)D!?’ is een neuropsychologische simulatie van de werking van het ADHD brein. Als bezoeker ben je vrij om rond te lopen door het brein van Sarah, een studente neuropsychologie met AD(H)D. De installatie is ruim 200m2 groot en bevat verschillende kamers die corresponderen met een plek in het brein. Iedere bezoeker legt zijn eigen reis af, via de verschillende hersengebieden. Dit doe je echter zonder zicht, waardoor alle auditieve, kinesthetische en reukzintuiglijke prikkels des te heftiger binnen komen en de verbeelding prikkelen; net als bij iemand met ADHD.

Bij het AD(H)D!? Project heeft Róman een installatie gecreëerd, waarin je als bezoeker het gevoel kon opwekken zelf AD(H)D te hebben. Na veel onderzoek voorafgaand, heeft Róman de beste manier gevonden om het gevoel van de stoornis na te bootsen. Door iemand zicht te ontnemen, en prikkels te creëren die je fantasie de vrije loop geven, werden bezoekers meegenomen in de wereld van anderen. Iemands zicht werd ontnomen, zodat mensen niet konden plaatsen waar geluiden, beelden, en flitsen vandaan kwamen.

CREDITS

Róman Noémi Luijks – Concept, vormgeving, audio, onderzoek

Emre Varlik – Muziek

Ashley Boom – Dramaturgie, spel

Jan Luijks – Transport, decor

Martijn Vorstenbosch -Begeleiding

 

Met speciale dank aan:
Marie-Anne Faustinelli, Amy Janna, Merel Oenema en Linnet Deen

LUISTER HIER EEN
AUDIo-impressie

icoontje_installatie_blank_roman_noemi

Installaties bedenken, uitwerken en regisseren is een van Rómans specialiteiten. Zo maakte ze naast de installatie voor dit project, ook installaties voor de projecten ‘Diagnose gestoord‘, ‘De Laatste Druppel‘ en ‘Hoofdpijn‘.  Meer weten over de installaties, of heb je interesse om samen met Róman zelf een installatie  te realiseren? Neem dan even contact met haar op.